Lezing: maandag 17 oktober 2022, 19.30 uur.

Lezing over "sterven als een stoïcijn"
Uitgangspunt van deze oktober-lezing door Marja Havermans is haar recente boek ‘Sterven als een stoïcijn’. In haar lezing legt Marja Havermans een focus op het thema ‘aanvaarden’. Een van de principes van de stoïcijnse filosofie is immers dat je altijd een tweedeling kunt maken in dat waarop je invloed hebt en dat waarop je geen invloed hebt. Dat laatste moet je eenvoudigweg aanvaarden.
De dood is een van de dingen waarop wij mensen geen invloed hebben. Dat betekent dat we moeten aanvaarden dat we sterfelijk zijn. Nog concreter wordt dit wanneer je de dood aangezegd krijgt en het nog slechts enkele maanden zal duren tot je einde daar is. Dit voorbeeld, de aangekondigde dood van haar man, gebruikt Marja als illustratie van wat ‘aanvaarden’ in de praktijk kan betekenen. Want het klinkt misschien eenvoudig, maar hoe ziet aanvaarden eruit als het echt concreet wordt, als de dood echt nadert?
Marja gebruikt thema’s en citaten uit de stoïcijnse filosofie om haar verhaal te vertellen. Ze gaat in op het stoïcijnse principe van het inzetten van je verstand bij het omgaan met emoties. Ook de stoïcijnse deugden komen aan bod, hoe ze kunnen helpen het lot te aanvaarden. Tot slot gaat het ook over waardig sterven en hoe aanvaarden helpt bij het vinden van gemoedsrust.

Marja Havermans is filosoof en schrijver. Ze begeleidt socratische gesprekken over levensvragen, vaak met ouderen. Ze geeft trainingen ‘Rapporteren en reflecteren in de zorg’ en verzorgt presentaties en workshops over de stoïcijnse levensfilosofie. Daarnaast is ze actief als vrijwilliger in de palliatieve thuiszorg.
Zie verder: www.filosofischegesprekken.nl .

Boeken
2019: Sterven als een stoïcijn. Filosofie bij ziekte en dood, een persoonlijk verhaal afgewisseld met filosofische reflecties en lessen uit de stoïcijnse levensfilosofie.
2015: in samenwerking met Aagje van der Vossen: Spreken is zilver, vragen is goud. In dialoog met ouderen, een praktisch handboek om met ouderen in gesprek te gaan.  

Aanmelden en betaling
Als u via de website betaalt bent u zeker van een plek en de prijs is dan 7,50 euro.
U krijgt dan via email meteen een bevestiging die u laat zien bij de ingang.
Ook is betaling mogelijk via de pin aan de zaal. Dan betaalt u 6,50 euro

Het prijsverschil komt door het feit dat wij voor reserveringskosten, die bij een ticketservice
horen, moeten betalen. Studenten betalen 5 euro op vertoon van een studentenpas.
U kunt voortaan ook aan de zaal met pinpas betalen. Gebruik van de button hieronder kan ook.


Volgende lezing 21 november

Op 21 november verwelkomen wij Mirjam van Reijen. Haar lezing gaat over de steeds nog actuele filosofie van Spinoza. Meer informatie later op de website. Hier gaat een leesgroep aan vooraf, zie onder Leesgroepen.