Leesgroepen voorjaar 2023
Samen een filosofisch boek lezen onder leiding van een ervaren inleider is een belangrijk deel van de inzet van het Filosofisch Café Zwolle.
Aanmelden kan via een bericht naar infofilocz@gmail.com onder vermelding van de gekozen leesgroep.
De kosten bedragen 10 euro, te voldoen bij de eerste bijeenkomst.
Dat is exclusief de mogelijke aanschaf van het te lezen boek.
Inhoudelijke toelichting leesgroepen
1. Wie ben ik als niemand kijkt? Een andere kijk op de ouderwordende vrouw.
Deze leesgroep gaat over de schoonheid en identiteit voor vrouwen van boven de 40/50/60.
Hoe kunnen we, zoals filosofe Hannah Arendt schreef, 'opnieuw geboren worden in de ouderdom'?
Nataliteit: je kunt je aandacht op overvloed richten en elke dag beschouwen als een mogelijkheid om opnieuw geboren te worden, een deel van jezelf te ontwikkelen door iets nieuws te doen, ook op latere leeftijd.
Daarover gaat het boek Wie ben ik als niemand kijkt? Door Liesbeth Woertman. Uitgeverij ten Have. Er is ook een ebookversie.
Begeleiding: Rinske Ebbers en Daphne Duijvestein.
Startdatum 25 januari a.s. Daarna 8 feb en 22 feb. Drie avonden dus.
2. Seneca geeft te denken. Boek: Met zicht op het einde. Levensbrieven aan Lucilius.
Een mooie baan, veel geld verdienen, aandacht en bewondering krijgen ….. dingen waarvan veel mensen van dromen. Maar volgens Seneca moeten we daar juist vanaf. Het leven is te kort, zegt hij, om te verspillen aan deze bijzaken. Richt je liever op wat er werkelijk toe doet: op innerlijke kracht en kwaliteit, op zelfbeheersing, op het goede, op morele integriteit. .
Het gaat Seneca om mensen aan te zetten tot bespiegelen en spiegelen. Bespiegelen in de zin van het nadenken over essentiële vraagstukken en het in samenhang hiermee spiegelen van het eigen gedrag en de effecten daarvan op anderen.
Seneca’s raad staat verwoord in zijn Brieven aan Lucilius.In deze leesgroep lezen we elke keer een of meer brieven van Seneca en laten dat op ons inwerken, want Seneca geeft te denken…. en gaan we in gesprek over het thema dat in de brief aan de orde komt.
Van het boek Met zicht op het einde. Levensbrieven aan Lucilius. Amsterdam: Atheneum, 2020 is ook een ebook versie.
Start donderdag 12 januari en daarna in principe om de 2 weken. Telkens van 19.30 - 21.30. Laten instromen kan eventueel.
Begeleiding: Ronald Wolbink.
Naast deze leesgroep houdt Ronald Wolbink, zoals hierboven vermeld, op 15 maart een lezing over de Stoïcijnse uitdaging. Mooi om te combineren,
3. Boek: Religie zonder God. Een dialoog, van Theo de Boer en Ger Groot.
Hoewel de godsdienst voortdurend wordt doodverklaard, weigert hij hardnekkig te verdwijnen. Maar de manier waarop gelovigen denken over God en het heilige is niet meer dezelfde als vijftig jaar geleden.
Wat kan godsdienst nog betekenen? Blijft er van de religie nog iets meer over dan een verzameling rituelen, aangevuld met het vage besef dat er in het leven ‘iets meer’ moet zijn dan het banale hier en nu? Valt er nu nog iets redelijks te zeggen over transcendentie, het hart van de religie zelf?
In dit boek gaan twee denkers hierover met elkaar in gesprek. De een, Theo de Boer, laat zich inspireren door het denken van Pascal en Levinas. Ger Groot benadert godsdienst vanuit het religieuze handelen. En op de achtergrond speelt het denken van Charles Taylor een rol. Op die laatste gaat Iemke Epema in in haar lezing op 16 mei dit voorjaar.
Begeleiding: Joost Kuijper.
De groep start medio februari. In onderling overleg prikken we een aantal gespreksmomenten van 15-17 uur.
Voor deelnemers kan het boek collectief worden aangeschaft.