April 2024

Introductiecursus: Baruch de Spinoza

Door Nelly Sporre op dinsdag 9 april om 10.30 uur.


Lezing:  Wat heeft Schopenhauer ons te zeggen?
Door: Ronald Wolbink op maandag 22 april, aanvang 19.30. 

9-04 

Nelly Sporre

 

Introductiecursus: Baruch de Spinoza 


Bestuursleden van het Filosofisch Café Zwolle  laten u op een toegankelijke wijze kennis maken met filosofen en belangrijke thema's uit hun werk. De bijeenkomsten staan gepland op de tweede dinsdagochtend in de maand vanaf september 2023 tot en met april 2024. U kunt zich inschrijven voor de hele serie of voor een enkele keer, Tijdstip: 10.30 - 12.00 uur. Toegang: helemaal gratis! U leest hier het programma voor voorjaar 2024 en de data.

Baruch de Spinoza(1632-1677) wordt gezien als een van de invloedrijkste denkers in de 

geschiedenis van de westerse filosofie. In zijn tijd was dat zeker niet zo, hij werd verguisd,  omdat hij pleitte voor een vrijere uitleg van de Bijbel en het idee God als persoon losliet. 

Het goddelijke laat zich in de natuur zien en de mens is een onderdeel van de natuur, was zijn idee. De Thora, het heilige Joodse boek beschouwde hij als een product van menselijke fantasie. Dat kwam hem duur te staan en hij werd uit de Synagoge gezet. Hij heeft veel werken geschreven die deels pas na zijn dood werden uitgegeven. We verkennen globaal zijn leven en werk op deze introductieochtend. 
Wie meer wil lezen en laagdrempelig kennis wil maken met Spinoza: Het raadsel Spinoza door Irvin Yalom, of: Jan Knol, Spinoza. 


De link waarmee u zich kunt opgeven op de website van de Stadkamer: 

LINK: Maak kennis met filosofische denkers | dinsdag 9 april 2024 | Stadkamer Zwolle (op-shop.nl) 22-04 

Ronald Wolbink

Lezing:  Wat heeft Schopenhauer ons te zeggen?
Maandag 22 april, aanvang 19.30 uur.

Arthur Schopenhauer was een Duitse filosoof. Hij werd geboren in 1788 in Danzig en overleed in Frankfurt in 1860. Hij had een visie, een metafysica, op hoe de wereld, qua essentie, in elkaar zat en wie de mens is. Centraal staat daarin de wil tot leven, die zich in de mens openbaart als egoïsme. Hij beweerde dat het streven naar geluk, dat voortkomt uit de wil tot leven, een illusie is die eerder tot een ongelukkig leven leidt. Een pessimistische filosoof! Tegelijkertijd is het een boeiende vraag wat wij met zijn inzichten kunnen. Als wij door de bril van Schopenhauer naar onze maatschappij kijken en daarover reflecteren dan heeft Schopenhauer ons wel degelijk iets te zeggen, is de stelling van deze lezing!

Ronald Wolbink is praktisch filosoof en verzorgt lezingen en heeft een eigen bureau voor filosofische gesprekken. Hij is bestuurslid van het Filosofisch Café Zwolle, hij publiceerde onder andere filosoferen over management en organisaties, het coachvak binnenstebuiten en levenskunst à la Montaigne. Voor meer informatie: www.ronaldwolbink.nl.

De link waarmee u zich kunt opgeven op de website van de Stadkamer:

Filosofisch Café | maandag 22 april 2024 | Stadkamer Zwolle (op-shop.nl)
 

Locatie
De lezing wordt gehouden op de derde maandagavond in bibliotheek de Stadkamer. 
Adres: Zeven Alleetjes 1A, 8011 CV, Zwolle. U kunt parkeren aan de Burg. van Roijensingel. Op deze plek kunnen we na de lezing nog wat langer napraten en iets nuttigen bij de bar. De zaal is open vanaf 19.15 uur. Het programma begint om 19.30 uur en kent een pauze om 20.15. Daarna gaan we met elkaar en de inleider in gesprek tot circa half tien. De bibliotheek sluit haar deuren om 21.50 uur.

Voor late beslissers is betaling is mogelijk aan de zaal, maar dan heeft u geen zekerheid dat er plaats is. En het kaartje kopen duurt wat langer aan de balie, dus kom dan op tijd.
De toegangsprijs is 7,50 euro. Voor studenten en scholieren (met pas) is er een gereduceerd tarief van 4 euro. 
Dat toegangsprijs is voor de lezing én een kop koffie of thee in de pauze.